Ako sa stať členom?

Šiesty pokles v rade a zároveň najprudší za minulý rok – taký bol november pre slovenský priemysel. Čísla štatistického úradu sú neúprosné. „November veľmi prekvapil. Celkový pokles priemyselnej produkcie dosiahol takmer jedenásť percent,“ informovala Jana Morháčová, hovorkyňa Štatistického úradu.

Post-covid, ruská vojna na Ukrajine a následný raketový rast cien energií urobil svoje. Asi najväčším mementom tohto priemyselného marazmu na Slovensku je žiarska hlinikáreň, ktorá v utorok, 10. januára, vypla posledné pece. „Slovensko je po takmer sedemdesiatich rokoch vyradené z mapy výroby hliníka,vyhlásil Milan Veselý, riaditeľ spoločnosti Slovalco.

Problémom nie sú len vysoké ceny energií. Podľa slov šéfa Asociácie priemyselných zväzov a dopravy (APZD) je sektor v najhoršej situácii od druhej svetovej vojny. Ďalším dôsledkom tejto doby je rozpad dodávateľských sietí.

Môže vám chýbať jedna drobná súčiastka a vy nie ste schopný dodať stroj za 100 až 300-tisíc eur,povedal Alexej Beljajev, prezident APZD.

Pozrite si celú reportáž Noviny.sk:

Zdroj: Noviny.sk/TV JOJ

Scroll top