Ako sa stať členom?

Mnohé reštaurácie či hotely si stále pamätajú hororový úvod minulého roka. Faktúry za elektrinu im dramaticky vzrástli o stovky percent. Dôvodom bola vojna na Ukrajine a energetická kríza. Štát musel situácie riešiť čiastočnými dotáciami. Začiatok tohto roka už nebol ako zo zlého sna, prevádzky, naopak, ťažili z medziročného zlacnenia plynu a elektriny na burzách.

Napriek tomu ich v týchto dňoch či týždňoch čaká dilema. A tá sa týka nákupu energií. Ak by zvolili zlú stratégiu, môžu zbytočne doplácať oproti svojej konkurencii. Turbulentné trhy totiž dávajú možnosť získať na zlacňovaní veľa alebo ešte viac.

Hotely, kaviarne či reštaurácie spadajú pod sektor takzvaných malých regulovaných odberateľov. Tí sa môžu do konca marca rozhodnúť, či budú na otvorenom trhu, alebo budú patriť pod štátny dáždnik.

Aktuálne zaznamenávame zvýšený záujem firiem o zafixovanie cien energií. Tento prístup umožňuje podnikom predchádzať riziku nečakaných výkyvov na trhu s energiami a zároveň lepšie predvídať a zahŕňať náklady na energie do cien svojich výrobkov,“ približuje Andrej Lasz, generálny sekretár Asociácie priemyselných zväzov a dopravy.

Hoci energie na trhu lacnejú, firmy sa stále obávajú neistoty. Lasz upozorňuje na geopolitické napätie, regulácie v oblasti ochrany životného prostredia a prechod na obnoviteľné zdroje energie môžu podľa neho spôsobovať neistotu a výkyvy v cenách.

Celý článok na HNonline.sk.

Scroll top